d'n Hadeejer februari 2015

24 | d’n HaDeejer tekst Nils Vos en Marijke van Oorschot fotografie Sanne van Rozendaal Het begin Toen Joeri na de middelbare school de opleiding voedingsmiddelentechnologie aan de Helicon in ‘s-Hertogenbosch ging volgen was een van de onderdelen het brouwen van bier. “Ik was erg enthousiast hoe het hele proces in zijn werk ging en al snel had ik mijn vader verleid om eindelijk na al die jaren (hij hield nooit van mijn hobby’s) samen iets op te zetten.” Joeri: “Na de theorie van het bier brouwen moest ik stage gaan lopen bij een hele kleine bierbrouwer in Oijen bij Oss, waar ze speciaal bier brouwen dat meestal in de regio verkocht wordt. Daar heb ik heel veel geleerd en mocht ook veel doen. Met veel plezier ging ik iedere dag weer naar deze stage.” John: “Doordat Joeri zo enthousiast was, ben ik ook naar Oijen gegaan om een cursus te volgen. Zo heb ook ik het brouwen onder de knie gekregen.” Het proces “Joeri bedenkt alles en ik begeleid,” lacht John. “Geduld, geduld is een van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben. Daarom is een stappenplan onze leidraad. Daarnaast is hygiēne een heel belangrijk item. Eén bacterie en je hele proces is naar de knoppen. We zijn aan de slag gegaan. De eerste keer was op Tweede Kerstdag 2013, in het schuurtje achter ons huis. Daar is de brouwerij, nou ja, er staan een paar ketels en de benodigde ingrediënten liggen in een keukenkastje. De kratjes bier staan in de hoek. We brouwen net één jaar. Het jongste biertje, van Tweede Kerstdag 2014, staat nog te rijpen. Dat hele proces duurt zes weken waarbij je het koolzuurgas regelmatig moet laten ontsnappen door het vat te schudden. Als je het proces te lang laat duren, gaat het vlokken. Het moet donker en koel staan. Speciaal bier kan op temperatuur tussen 15 en 20 graden gemaakt worden. Bij dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Gewoon pils is ondergistend bier. Een proces op lage temperatuur tussen 4 en 15 graden waarbij de gist zich afzet op de bodem van de kuip.” Verbaas je vrienden met je zelf gebrouwen bier. Schol! Bier versus wijn. Hop versus druiven. Moeder versus zoon. john mollema (48) en joeri mollema (23) delen na al die jaren eindelijk samen een hobby, bier brouwen. joeri: “ik werk bij de Halm als allround procesoperator. ben daar nog wel in de leer.” john: “ik ben mede-eigenaar van een advies- en projectmanagement organisatie. Het bier brouwen is echt in het weekend, lekker met je handen bezig zijn en samen met mijn zoon wat doen.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=