d'n Hadeejer december 2011

Tiramisu Ingrediënten voor 6 personen: * 9 Bastognekoeken * Stoofpeertjes * 6/8 Gieser Wildeman stoofpeertjes * 1 flesje rode bessensap (Betuwe, 250 ml.) evt. scheutje rode wijn * 1 kaneelstokje * Basis tiramisu * 6 eieren * 250 gr. suiker * 500 gr. mascarpone * Speculaaskuiden * Tia Maria * Glasnoedels * Poedersuiker * Boter Bereidingswijze: Bastognekoeken verkruimelen en mengen met wat gesmolten boter. Stoofpeertjes in kleine stukjes snijden. Tiramisu maken. In (wijn)glas eerst laagje Bastogne mengsel, daarna laagje stoofpeertjes en tot slot laag tiramisu (in koelkast 2 uur op laten stijven). Glasnoede ls frituren en daarna bestrooien met poedersuiker en sp eculaaskruiden. Daarna flinke toef bovenop het glas legge n. Klop het eigeel met de suiker tot een schu imige massa. Spatel de mascarpone erdoor zodat een so epele room ontstaat (evt. om een grotere en luchtiger e hoeveelheid te maken het eiwit stijfkloppen en er ook do orheen spatelen). Speculaaskruiden en Tia Maria toevoegen (naar smaak). Snij de peren in partjes, verwijder het klok huis en schil de peren. Doe de stoofperen in een pan same n met de rode bessensap en het kaneelstokje. Giet water in de pan, net zolang tot de peren onder komen te staan . Zet de pan met peren op een klein vuur en laat de peren enkele uren zachtjes pruttelen. De peren z ijn klaar als ze zacht zijn en een mooie rode kleur hebben . Zet bij voorkeur de peren minimaal 4 uur op het vuur bij partjes stoofpeer. Tiramisu KASTEEL HEESWIJK Verder kijken dan de portemonnee. Dat is voor Sabine Sleddens van Kasteel Heeswijk een belangrijk aspect geweest bij haar bijdrage aan het crisismenu. "Je kunt wel naar de Aldi rennen en met de goedkoopste ingrediënten iets maken, maar in crisistijd vind ik dat je ruimer moet denken. Bijvoorbeeld naar het seizoen en de 'foodmiles'. Stoofpeertjes zijn nu niet duur en ze komen uit de buurt", aldus Sabine die het leuk vond mee te werken aan het crisismenu. "Door de keuze van de verschillende restaurants is het een heel divers menu geworden." Op tweede kerstdag is Kasteel Heeswijk al volgeboekt, alleen voor de lunch op eerste kerstdag zijn er nog wat plaatsen. "Het gaat om een Kerstlunch Dinatoire, een proeverij van vijf kleine gerechten. De lunch wordt opgeluisterd met originele gedichten van de tafeldichter Ad van Schijndel. Heel bijzonder dus!" Kok Mark van der Aa 35 | december 2011

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=