d'n HaDeejer juli 2022

d’n HaDeejer - 21 FOMO kilo’s Ik heb, net als duizenden andere Brabanders, coronaval opgelopen. Toen ik daarvan genezen was, begon het weekendleven weer helemaal. Ik heb sindsdien elk weekend, ja echt elk weekend, wel een concert, (inhaal) feest, verjaardag hier en daar, of festival bezocht. Er is gewoon veel te veel te doen geweest. Zelfs in en rond HaDee! Paaspop, Alle remmen los, De Dijk en CCR op de Kersouwe, de kermis, een bierproefavond bij deBar, een rockband bij De Zwaan, Postifestivaali, Fabrique Magnifique en Vier de zomer bij de abdij. En ook al is er geen ruk aan, je kon ook regelmatig, zittend op een kratje bier, naar trekkers kijken. Mensen klaagden dat ze tijdens de coronaperiode kilo’s aankwamen. Maar ik merk dat de postcoronakilo’s er nog sneller aanvliegen. Want bier drinken en frikandellen eten is bij zo’n gelegenheid toch aantrekkelijker dan thuis een flesje met een blokje kaas nuttigen, zeker qua hoeveelheid. Ik wed dat het een stuk ongezonder voor me is dan corona. Misschien moet ik toch maar eens proberen om dat weer een keertje op te lopen. Want, ook al heb ik apestreken, apenpokken is echt niet mijn ding. Stiekem hoop ik dat het RIVM mij tegen mijn FOMO gaat beschermen en maatregelen voorstelt. Maar ik ben bang dat een lockdown er voorlopig niet in zit. Proost, Harrie Droesen Column Harrie ? BOERDERlj-ljS Het ijs van de Cleefshoeve wordt gemaakt volgens de eisen van trademark Boerderij-ijs. Zij leveren de machines, recepten en ondersteuning van patissiers. De belangrijke eigenschap is dat het ijs op de klassieke manier wordt geproduceerd: met verse melk, room en eigeel. Er worden geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd, alles is puur natuur. Waar mogelijk wordt gewerkt met streekproducten en er zit maar 10-15% lucht in het ijs, waar dat bij commercieel ijs wel tot boven de 50% kan oplopen. Jan en Jeanne maken het ijs. “Dat begint natuurlijk met het bestellen en schoonmaken van de ingrediënten, bijvoorbeeld aardbeien. Ook worden de machines gereinigd. De hele mix gaat in de ijsmachine, dan wordt eerst alles gepasteuriseerd en daarna tot ijs gedraaid.” Rick weet waarom dit ijs echt het allerlekkerste is: “Onze koeien krijgen iedere dag vers gras, dat zorgt voor veel onverzadigde vetzuren in de melk en heerlijk zacht ijs.” SMAKEN De familie van Cleef produceert drie soorten ijs: roomijs (op basis van room), yoghurtijs (op basis van yoghurt) en sorbetijs (op basis van fruit). De smaken die te verkrijgen zijn, lopen uiteen van asperge tot honing met amandel en van kersen tot drop. “Maar het moet allemaal wel lekker zijn.” De hardlopers zijn Bontekoe ijs (roomijs met chocola) en aardbeienijs, maar er is voor ieder wat wils. In de winter gaat de productie gewoon door met bijvoorbeeld speculaasijs, kaneelijs en ijstaarten. Ook de twee ijskarren van het bedrijf kun je tegenkomen op feesten, braderieën en streekmarkten. Voor wie nieuwsgierig geworden is: op zaterdag en zondag kun je onder toeziend oog van het melkvee komen proeven op het terras van deze gepassioneerde familie. Deze schrijfster heeft mogen ervaren dat dat écht de moeite waard is.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=