d'n HaDeejer april 2022

d’n HaDeejer - 21 Negen Twee weken kon Arian zijn restaurant sluiten na het verlies van zijn grote liefde. “Je wordt geleefd in zo’n periode. Financiële druk maakt dat je geen keus hebt en verder moet.” In 2018 heeft hij het bedrijf verkocht. Stoppen met wat hij samen met zijn vrouw had opgebouwd, was niet moeilijk. “Al voordat ze ziek werd, hebben we afgesproken dat ons gezin altijd op de eerste plek zou komen.” De combinatie van werken en het vaderschap waren ideaal toen Fenne jong was. “We woonden boven het restaurant, dus ik was er altijd. Ik werkte vooral als ze sliep. Tegen het einde van de basisschool ging ze steeds wat later naar bed, waardoor overdag werken beter ging passen. Ik ben naar het stoppen toe gegroeid.” De voormalig restaurant- eigenaar ging werken bij Food for Care project van Maison van den Boer. Hierbij draait het om het optimaliseren van voeding voor patiënten in het ziekenhuis. Op deze manier lukt het om het medicijngebruik flink te verlagen. “Voor mij was het cirkeltje toen rond. Er wordt zoveel gehamerd op gezonde voeding, dat het hoog tijd is dat er kritisch naar de maaltijden van het ziekenhuis wordt gekeken. Cindy vond het eten daar ook echt vreselijk.” Inmiddels werkt hij met veel plezier als banketbakker bij de BACU in Uden. Gezin “Fenne was nooit gewend om een moeder te hebben met wie ze kon spelen. Het woord ‘dood’ heeft voor zo’n jong kind ook nog geen lading.” Het feit dat zij verder huppelde door het leven, was aan de ene kant lastig, maar zorgde ook voor veel vreugde in het leven van haar familie. “Ze was echt een vrolijk kind, de positieve tegenhanger in een ontzettend moeilijke tijd. Ook hebben we enorm veel steun gehad aan de opa’s en oma’s, die altijd voor ons klaarstonden.” Arian kan oprecht zeggen dat het nu goed gaat met hem en zijn dochter. “Ze mag een beetje beter haar best doen op school en haar kamer opruimen, maar eigenlijk ben ik daar ook wel weer blij mee. Ze gedraagt zich helemaal zoals je bij haar leeftijd zou verwachten. Wel mis ik Cindy heel erg ommee te overleggen over haar opvoeding.” De herinneringen van Fenne aan haar creatieve moeder zijn beperkt, maar er staat een herinneringenkist met foto’s en verhalen klaar voor wanneer ze maar wil. “Ieder jaar krijgt ze een verjaardagskaart van haar moeder. Ook voor mij en mijn schoonouders is het heel apart om steeds weer iets van Cindy te zien wat je nog niet kent.” Onderzoek “In de vier jaar dat we in het Radboud ziekenhuis kwamen, is het behandelplan voor deze tumor helemaal omgegooid. In het begin was weinig bekend over het behandelen van zwangere vrouwen. Als de ziekte drie jaar later was ontstaan, waren haar overlevingskansen beter geweest.” De weduwnaar heeft van dichtbij meegemaakt welk verschil kennis maakt. Ook Cindy zag het belang, ze deed mee aan verschillende onderzoeken, ook als ze niet fijn waren en veel tijd kostten. “Vergis je niet, dit gaat niet alleen om andere mensen. Kanker treft iedere familie. Met het ondersteunen van onderzoek hiernaar kun je zomaar een familielid helpen. Je kind, je kleinkind of misschien wel jezelf.” Sponsoractie: beklimmen van de Alpe d’Huez Arian en zijn schoonfamilie wisten vrij snel na het overlijden van Cindy dat ze hiervoor ooit een sponsoractie wilden opzetten. Dit jaar is het zover, precies tien jaar later. Op 2 juni beklimmen ze de Alpe d’Huez. Het feit dat hij zelf nog niet zo lang een nieuwe heup heeft, doet hier niets aan af. “Met fysio en training zorg ik ervoor dat ik fit ben. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar die ongemakken voor ons zijn niets in vergelijking met wat Cindy heeft meegemaakt.” Meer info: www.opgevenisgeenoptie.nl/ fundraisers/Cindy ‘IK BEN NAAR HET STOPPEN MET RESTAURANT NEGEN TOE GEGROEID’ Scan de QR code voor meer informatie

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=