d'n HaDeejer oktober 2016

24 d ’ n hadee j er Tekst Francis van Venrooij Fotografie Annerieke van den Broek Een nieuw thema in d’n HaDeejer: restaurants die koken met streekproducten. We gaan op bezoek in Dinther. Restaurant Het Sentiment bestaat alweer 14 jaar en is inmiddels een begrip in de wijde omgeving. Nog altijd kookt Violet met veel passie, en zorgt zo voor de verwennerij van de innerlijke mens. Toos zorgt ervoor dat een bezoek aan het Sentiment een ware beleving is. En omdat het buiten al kouder wordt en de blaadjes beginnen te kleuren, wordt er een heerlijk herfstrecept bereid. Streekgebonden producten “Ons menu is altijd zo veel mogelijk seizoensgebonden, de kaart wisselt dan ook regelmatig,” vertelt Toos Verstraten, “en waar mogelijk koken wij met streekgebonden producten. En met streekgebonden bedoelen wij niet alleen Heeswijk-Dinther, of Brabant, maar heel Nederland. De eisen aan voeding zijn in Nederland zo streng, dat wij vertrouwen hebben in de kwaliteit van Nederlandse producten. Kwaliteit staat bij ons daarbij wel voorop, en we kijken ook naar duurzaamheid. We maken bijvoorbeeld alleen gebruik van gecertificeerde vis. Maar als we de keuze hebben tussen een Nederlands en een buitenlands product, gaan we voor wat in Nederland geteeld wordt.” Het gerecht: een risotto. Voor deze HaDeejer heeft Violet gekozen voor een paddenstoelenrisotto met coquilles. Dit was ook een gerechtje in het menu van de restaurantweek en leverde geweldige reacties op. “Er is eigenlijk niks zo lekker als een goede risotto: romig zacht, maar wel nog met een beet,” aldus Violet. “Risotto is een rijstgerecht uit Italië. Hiervoor wordt een speciale rijst gebruikt die veel vocht op kan nemen zonder van vorm te veranderen of stuk te koken. We gebruiken dan ook een echte risottorijst. Er zijn veel variaties mogelijk, dus het gerecht kan naar smaak aangepast worden. Met paddenstoelen, kaas, vlees of vis, bijna alles is mogelijk. En vanwege de herfst hebben we nu gekozen voor de versie met paddenstoelen.” Restaurants die koken met streekproducten - seizoensgerelateerd gerecht - Het Sentiment kookt Paddenstoelenrisotto

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=