d'n Hadeejer september 2015

Een modern koeienbedrijf op Rukven een geZinsBedriJf “Koeien zijn toch altijd mijn liefhebberij geweest, de aaibaarheidsfactor is hoger dan bij varkens of kippen,” zegt Roland Ketelaars. “Je kent ze aan de tekening, het karakter, de kop of het uier. We moesten weg voor een industrieterrein, wisten dat al in 2003. Je moet vooruit en dit hebben we in 2012 gekocht; we hebben wel overal rondgekeken. Heeswijk heeft ons aangetrokken: het is een vergelijkbaar klein dorp. Als ouders is het ook belangrijk waar je kinderen opgroeien.” Ook zoon Rens (11 jaar) komt veel in de stal en kent een heleboel koeien. De andere kinderen hebben ook klusjes en taken in het bedrijf en vinden dat leuk, bijvoorbeeld ’s zaterdagsmorgens. Zo weten ze waar het over gaat en zien alle activiteiten. Het is een echt gezinsbedrijf. Judith: “Ik werk ook in de stal, zie ik rommel, dan begin ik. Verder doe ik een stuk administratie, en als er onverwacht een koe moet kalven… .” sTaPPenTeLLer Het koeienbedrijf telt nu 160 melkkoeien (er is nog ruimte voor 100 koeien meer) en 175 stuks jongvee, kalveren van 0 tot 2 jaar. “Vanaf 1 jaar krijgt het kalf een stappenteller,” vertelt Roland. “Zijn ze tochtig, dan lopen ze 3x zoveel en is het tijd om te insemineren. Het sperma komt van CRV (Coöperatieve Rundvee Verbetering). Dit jaar moeten nog 60 vaarzen kalven, dus de 200 melkkoeien wordt snel gehaald. Toen ik hier begon, heb ik twee keer jong vee gekocht; dat is zelf hier nu gewend. Gezondheid is namelijk super belangrijk.” Bij Roland Ketelaars (1972) hadden ze thuis een gemengd bedrijf op de Koksteeg in Vinkel. Hij heeft het indertijd overgenomen en het is altijd gemengd geweest. Maar twee jaar terug is hij met vrouw Judith en hun vier kinderen verhuisd naar het Heeswijkse Rukven en daar hebben ze een modern koeienbedrijf gebouwd met twee grote stallen. Met d’n HaDeejer hadden we een gesprek met deze moderne koeienboer en bezichtigden de stallen. Onze fotografe Lianne trof het helemaal: er was zelfs een koe aan het kalven. We kregen echt een kijkje in de keuken, want Roland moest meteen aan het werk. Tekst ad van schijndel Fotografie Lianne gabriëls d ’ n hadee J er 17

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=