d'n Hadeejer oktober 2015

Kleur Hobbybrouwer John ziet een écht mooi blond bier, wanneer de Norbertijn op tafel verschijnt. “Dit bier bevat veel koolzuur, dat mooi naar het schuim loopt,” aldus Saskia. “De kleur is prachtig goudgeel.” Visueel Wanneer je de fles leegschenkt, wordt het bier licht troebel. “Dit komt door de gebruikte gistsoort. Deze is wat stofferiger en komt omhoog,” legt brouwmeester Constant uit. “Het bier heeft een stevig schuim, het is ook glas plakkend,” concludeert hobbybrouwer Alex na de eerste slok. Geur De geur goed onder woorden brengen valt niet mee, zo blijkt. Een ongekoeld biertje wordt ingeschonken om het vergelijk te maken. Bloemig en kruidig wordt vastgesteld. Smaak Gekoeld en ongekoeld wordt het bier geproefd. “Bier wordt vaak te koud gedronken,” vertelt horecaondernemer Saskia. Alex vindt de Norbertijn fris drinken, de bitterheid blijft lang hangen en springt er in het positieve uit. “Veel blonde bieren zijn te zoet, deze is juist heel droog, dat maakt hem heel speciaal,” vult John aan. “We zijn op zoek gegaan naar iets anders, maar wel een smaak die iedereen kan omarmen,” besluit Constant. Kleur De Prior past mooi bij deze tijd van het jaar. “Echte herfstkleuren!” zegt Alex bij de eerste aanblik. Het goede licht wordt gebruikt om de kleur te bestuderen, wanneer het bier in het bijbehorende glas geschonken is. “Prachtig amberrood en bruin,” ziet Saskia. Visueel “Dit bier heeft een mooie schuimkraag. Daarnaast oogt het mooi helder en warm,” aldus Constant. Geur De neuzen gaan boven het glas en de glazen worden gewalst. “Het glas houdt de geur goed vast,” zegt Saskia. “Je ruikt een klein beetje het zoet erin, maar vooral het gebrande, als van een donkerbrood dat gebakken wordt,” legt Constant uit. Wanneer er een ongekoeld bier op tafel komt wordt de geur duidelijker waarneembaar. “Ik associeer het ook wel met karamel,” geeft Alex aan. Smaak “Ook deze smaak blijft lekker lang hangen. In de verte proef ik wel iets van lakritz, dropachtig,” verwoordt John. “Voor een dubbel is deze niet zo zoet. Hij heeft ook wel het droge van het blond bier in zich,” vult Alex aan. “Dit bier heeft de moutbitterheid in zijn smaak zitten en geen hopbitterheid,” aldus brouwmeester Constant. Norbertijn Blond Prior Dubbel d ’ n hadee j er 39 ‘Elke slok moet een beleving zijn van smaak’

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=