d'n Hadeejer december 2015

Ontwikkelingen Marcel vindt het belangrijk om veel en eerlijk te communiceren over de ontwikkelingen in de pluimveehouderij. “Er is de afgelopen jaren namelijk veel veranderd. We zijn uitgegroeid van een traditioneel pluimveebedrijf tot een moderne onderneming. Er is heel veel verbeterd t.o.v. vroeger en dat komt mens, dier en omgeving ten goede.” Om de toekomstplannen te kunnen realiseren, hebben ze enkele oude locaties gesloten, waaronder het bedrijf dat gevestigd was naast de woning van Marcel aan de Jan van den Boomstraat. Er kwamen en komen nieuwe, moderne bedrijven voor in de plaats, o.a. in Stevensbeek. Ook is Kuijpers Kip samen met andere bedrijven bezig om een nieuw gemengd bedrijf op te zetten in Grubbenvorst. Met name dat laatste heeft de familie veel tegenwind opgeleverd. “Een kippenboer met visie wordt nu eenmaal niet altijd goed begrepen. Maar ik sta open voor vragen en leg graag verantwoording af over hetgeen we doen.” Betrokkenheid “Wij realiseren ons dat wij een bijzondere verantwoordelijkheid hebben als pluimveehouder. Je gaat met dieren om en daar moet je een bepaalde mentaliteit voor hebben, een betrokkenheid bij het leven, anders moet je iets anders gaan doen.” Die betrokkenheid bij het leven blijkt ook uit het feit dat Marcel een goed doel heeft verbonden aan zijn boek. Van elk gedrukt exemplaar van het boek wordt minimaal 5 euro overgemaakt naar de Stichting Medisch Werk Mumbai. Deze stichting, die werd opgericht door voormalig huisartsen Trees en Carlo van de Bilt, ondersteunt kleinschalige medische projecten in India. Marcel koos voor dit doel, omdat hij veel vertrouwen heeft in de familie Van de Bilt en zelf ook affiniteit heeft met India. In het boek nam hij een Indiaas recept op en beschreef hij een leuke anekdote van een bezoek dat hij bracht aan het land. Het boek biedt een kijkje in de keuken van de familie Kuijpers en hun bedrijf ‘Kuijpers Kip’. Het boek was binnen 3 weken klaar en dat terwijl de 53-jarige pluimveehouder geen enkele ervaring had als schrijver. “Ik hoefde niet lang na te denken, ik ben een verhalenverteller,” zegt Marcel.” En dat doet hij met veel enthousiasme; in het boek, tijdens lezingen of gewoon aan de keukentafel! “Passie voor Kip!” is te koop bij Paperpoint of via www.kipenklaar.nl Voor meer informatie over de Stichting Medisch Werk Mumbai zie: www.stichtingmumbai.nl Bereiding • Bestrooi de kipfilet met zout en peper. • Breng ¼ liter water met de bouillontablet aan de kook en pocheer (dus niet koken!) de kipfilet. Deze is in 10 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd deze daarna in blokjes. • Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar en breng ze op smaak met zout en peper. • Draai kleine bolletjes uit het vruchtvlees van de meloen.Schep de kip en de meloen door elkaar. • Leg de gewassen en gedroogde slablaadjes in de cocktailglazen en verdeel het kip meloenmengsel over de glazen. • Giet er wat saus overheen en strooi er daarna wat gehakte cashewnootjes over. • Serveer de rest van de saus er apart bij. KipMeloen Cocktail Nodig voor de saus 50 gram kipfilet 2 eetlepels mayonaise 1 kleine Cantaloupe meloen 1 eetlepel koffieroom zout en peper 1 theelepel kerrie ½ kippenbouillontablet 1 eetlepel gembersiroop Voor de garnering enkele blaadjes sla en ongezouten cashewnootjes d ’ n hadee j er 13

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=