d'n Hadeejer maart 2014

18 | d’n HaDeejer KCD Keuken Design Vertrouwen op eigen creativiteit Nog net zo enthousiast als zoveel jaren terug vertellen Hans en Yirim over ‘hun’ KCD Keuken Design. Inmiddels beiden eigenaar, maar waar voorheen Hans leidend was en Yirim wat meer volgend, is dit nu andersom. Gribus Hans: “In ‘75/ ’76 kwam ik van de MTS techniek en rolde in de keukenwereld bij Van Schijndel keukens in Geffen. Daar heb ik acht jaar gewerkt en toen ben ik bij de CHV begonnen. Ik begeleidde de transitie van alle Boerenbondwinkels tot Boerenbond Bouwmarkten. Dat had ik zo’n vier jaar gedaan en toen belde een oud-collega van Van Schijndel. Deze was inmiddels voor zichzelf begonnen in de keukens en kreeg ernstige rugklachten. Hij vroeg of ik hem wilde vervangen.” Na een kleine vijf jaar kwam de eigenaar weer terug in zijn zaak en trok Hans zijn eigen plan: “Ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd. Genoeg om een eigen zaak te starten in ‘92. Een bevriende makelaar kwam met dit pand in Boxtel. Het was een gribus, maar in ’96 konden we het kopen en hebben het van onder tot boven gestript.” Beleving In de beginjaren verkocht KCD fabriekskeukens. Hans: “Waar toen 27 keukens in onze showroom stonden, staan er nu dertien. Je schept nu meer een belevingswereld voor de consument. We doen nu ook meer aan interieur en inrichting.” Yirim vult aan: “Vroeger was een keuken een ‘noodzakelijk kwaad’. Nu is het echt onderdeel van je woongenot. Wij bevinden ons in het midden tot luxe segment. Van de tien keukens die we verkopen, geven we er bij acht ook een woonadvies bij. Daar zijn we de laatste jaren echt naar toe gegroeid. Persoonlijke aandacht voor de situatie van de klant blijft het allerbelangrijkst!” Zo vader, zo zoon Yirim: “Na de MTS ben ik meteen in de zaak van ons pap begonnen. Ik was 21 en had nog geen plannen om de zaak over te nemen. Ik werkte toen nog liever achter de schermen en organiseerde, regelde de logistiek en werkte offertes en tekeningen uit.” Hans: “Yirim heeft veel meer feeling met automatisering dan ik. In het begin had ik moeite om zaken los te laten en over te dragen aan Yirim. Ik heb altijd zelf de lijnen uitgezet. Nu doen we het samen. Gelukkig lijkt Yirim qua karakter meer op mijn vrouw Els dan op mij. Anders hadden we vast vaker gebotst!” Yirim voegt toe: “Ik moest er aan wennen dat niet al mijn ideeën werden opgevolgd. Ik was toen nog onervaren en impulsiever. Nu begrijp ik veel beter hoe het is om een onderneming te runnen. Ik ben sinds kort lid van de ondernemersvereniging in Schijndel. Om een netwerk op te bouwen, maar ook om van andere ondernemers te leren.“ Overleven “Na de invoering van de Euro hadden veel mensen overwaarde op hun huis en besteedTijdens mijn middelbare schooltijd werkte ik op zaterdag als receptioniste bij KCD Keuken Design in Boxtel en verrichtte wat administratief werk voor hen. Ik had me echter nog nooit afgevraagd hoe het bedrijf tot stand gekomen was en wat eigenaar Hans van der Doelen (57) en zoon Yirim (38) daarvoor hadden moeten doen. Ruim tien jaar later krijg ik een herkansing en interview ik hen voor D’n HaDeejer. tekst Noortje van Schijndel Fotografie Jacques Worms

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=