d'n Hadeejer december 2013

d’n HaDeejer | 31 Jan Verkuijlen tenslotte bereidt een heerlijk nagerecht, namelijk ananasbavarois naar recept van zijn moeder Ida. Het mooie handgeschreven recept is al minstens 50 jaar oud. De moeder van Jan bakte elke week twee taarten of vlaaien voor het gezin met 9 kinderen. Jan had destijds vaak de taak om ananas te gaan halen bij drogerij Vigor aan de Abdijstraat (waar nu Schuts Electro is gevestigd). Twintig jaar geleden begon Jan met een recept van ‘Vlaams varken’ uit de Vrouwenagenda van zijn vrouw. Vervolgens maakte hij een Indische rijsttafel en sindsdien is koken een passie van Jan. Hij is ook een echte wijnkenner en houdt daar een heuse boekhouding van bij. Bij elke gang hoort tenslotte een andere wijn! Het recept: 6 blaadjes witte gelantine weken in ruim koud water. 1 grote citroen uitpersen. Citroensap mengen met sap van 1 literblik ananas. 6 eieren splitsen. Eerst het eiwit opkloppen, dan de dooiers met 1½ ons suiker. Het sap verhitten, tot ongeveer 70 graden. Het sap mag niet koken. Los de gelantine op in het sap. Roer de geklopte eidooiers erdoor. Vervolgens het opgeklopte eiwit erdoor spatelen. Dan de stukjes ananas en als laatste ½ liter geklopte slagroom. Bavarois stijf laten worden in de koelkast. Voor een extra feestelijke uitstraling versieren met toefjes slagroom met daarop mintchocolade en een blaadje mint. een ‘Michelinster’ Nagerecht Jan Verkuijlen: ananasbavarois

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=