d'n Hadeejer augustus 2013

Bert van den Berg (in de volksmond Bertje Berg) was een boerenzoon. Maar had geen boerenhart. Wel handelsgeest. Hij geeft in en om de boerderij op de Zoggelsestraat te Heesch-Vinkel zijn ogen en oren goed de kost. Op zestienjarige leeftijd gaat hij al bij boeren langs om te handelen. In- en verkoop van onder andere legkippen, eieren en graan. Hij trouwt met Tonnia Dobbelsteen (De Plien, †1998) en start, op twintigjarige leeftijd, in 1934 in de Meerstraat met Van Den Berg Veevoeders. Met twee personeelsleden, Has Smulders uit Heeswijk en dhr Dasselaar uit Berlicum. Tijdens de oorlog begint hij een drogerij in de Abdijstraat, op de plek waar nu Schuts Elektro gevestigd is. Later als Harrie van de Ven uit Dinther deelneemt krijgt het de naam Vigor. Er worden onder meer appels, uien, en het groen van ‘gruunknolle’ (knolraap) gedroogd. Onder andere voor soepgroente. Ruud: ”Hele gezinnen uit Heeswijk en Dinther werkten mee, allemaal thuiswerkers. Appels en ‘juin’ schillen voor de drogerij. Het hele dorp rook dan naar uien. We hadden als een van de eersten telefoon in Heeswijk. Nummer 25, twee cijfers, meer niet, de telefooncentrale was bij het postkantoor. Eén telefoontje vergeet ik nooit meer. Mijn zus Gerrie nam de telefoon op en kreeg een bericht van het ziekenhuis in Den Bosch. Er was een kind uit de buurt overleden in het ziekenhuis, of we dat even door wilden geven. In de oorlog, tijdens de Hongerwinter (1944/45, red.) waren er een aantal mensen die hazelnoten en beukennoten raapten en pelden bij en in de abdij. Er was veel vraag naar voedsel.” Vernieuwend Ruud twijfelt om in het bedrijf te gaan. Hij gaat naar de Has (Hogere Agrarische School), en na zijn eindexamen loopt hij tijdens diensttijd colleges om veearts te worden. “Ik zat zeven maanden in dienst toen mijn vader ernstig ziek werd. Op bevel van burgemeester Breukel moest ik naar huis komen. Als ‘vervangende dienstplicht’ moest ik later die tijd inhalen bij de BB (Bescherming Bevolking, opgeheven 1985, red.) Ik kreeg een oproep, maar mijn voorletters waren verkeerd en de geboortedatum was die van vader, die inmiddels hersteld was. Hij ging naar de keuring en werd meteen weer naar huis gestuurd. Nooit meer iets van vernomen. Dat was in 1962. Toen ben ik dus toch in het bedrijf gekomen. We zijn altijd vernieuwend geweest, deden dingen die anderen niet deden. Daar heeft altijd onze kracht gelegen. Ook mijn overleden vrouw Thea (1996, red.) was druk in het bedrijf, Harrie Blommers reed met diverse vrachtauto’s voor ons, en Antoon van der Pas heeft van zijn zestiende tot zijn zeventigste jaar bij ons gewerkt. Jo Bissels heeft ook bij ons gewerkt. Jo is hier begonnen met kroketten maken, soep en vacuüm verpakte haantjes.” Biogecertificeerd Ook Rob, de derde generatie ging naar de Has, deed daar bedrijfskunde en werkte daarna bij een automatiseringsbedrijf. Hij had het daar best naar zijn zin. “Ik wist niet zeker of ik wel in de veevoederbranche wilde werken. Maar toen mijn vader me belde dat De Halm te koop stond, was ik meteen enthousiast. Ik hou er ook meer van iets te bedenken voor mensen dan voor dieren, en vind het leuk om aan een merk te werken en in de markt te zetten. Dat was in 1993.” De oprichter van De Halm, Harrie van Grinsven, werkte bij DMV Campina en zag met eigen ogen dat er teveel onnodige handelingen in het productieproces van het voedsel waren. Terug naar de oorsprong was zijn missie. Biologisch voedsel. “Hij zou toen we De Halm kochten maar een jaar blijven, dat zijn er uiteindelijk bijna tien geworden. Zo leuk vond hij het. We waren het zevende biogecertificeerd bedrijf in Nederland.” Naast Rob is René van der Locht mede eigenaar. De Halm produceert dan wel geen veevoer, er wordt onder naam van van den Berg Veevoeders nog wel in pluimveevoer gehandeld. René Van den Berg heeft onder andere daar de in- en verkoop van onder zijn hoede. Werkverhalen Naar aanleiding van een groeiende vraag naar glutenvrije producten heeft De Halm in 2008 samen met oud werkneemster Simone van Lanen het bedrijf Rosies in de Meerstraat opgericht. Hier worden glutenvrije ontbijtgranen geproduceerd. Bij de Halm en Rosies werken 32 mensen. De broer van Rob, Aart kwam in 1993 ook mee in De Halm, niet als mede eigenaar maar als werknemer. Door een allergie voor graanstof werkt hij er sinds een paar jaar niet meer en is in de zorg gaan werken, ondermeer bij Buro Lima in HaDee. Zus Esther was tot voor kort juf op de Bolderik en heeft nu haar eigen Remedial Teaching praktijk De Schatkist “Ook mijn vrouw Karin zit niet in de zaak. Ze werkt bij een automatiseringsbedrijf. Zo hebben we ieder onze eigen verhalen over het werk. Als we met de familie bij elkaar zijn gaat het soms ook over de zaak. Privé en zaken lopen ook door elkaar heen. We proberen het wel zoveel mogelijk te voorkomen. Er is een sterke familieband en het spreekwoord ’met familie moet je niet handelen maar wandelen’ is voor ons dan ook niet van toepassing.” Trots Producten van De Halm gaan inmiddels de hele wereld over, van Scandinavië tot Nigeria en van Japan tot Zuid-Korea. Maar ook bij de Coop en de Jumbo liggen ze in de schappen, onder de naam Bio+, en bij de Hema onder het Hema huismerk. “In Nederland zijn we marktleider in biologische ontbijtgranen. Waar je in Nederland ook een natuurvoedingswinkel binnengaat, er liggen altijd wel producten van De Halm in de schappen. Dat vervult me toch met een zekere trots.” Graanpletterij De Halm Van ‘gruunkn halmpro tekst René van der Pas fotografie Jacques Worms 28 | d’n HaDeejer De familie Van den Berg produceert al 79 jaar voedsel. Voorheen hoofdzakelijk voor dieren, Van den Berg Veevoeders, tegenwoordig voor de menselijke consumptie met Graanpletterij de Halm. Door de tijd heeft de familie Van den Berg het hoofd boven water zien te houden door specialisatie en steeds nieuwe producten en mogelijkheden te zoeken. Bert (†1998) had innovatie al hoog in het vaandel staan, zoon Ruud en kleinzoon Rob van den Berg doen niet voor hem onder.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=