d'n Hadeejer november 2012

GISTEREN GEPLUKE vandaag ín de wínkel STREEKPRODUCTEN in HaDee Leverancier van één van zo'n streekproduct, de paddenstoel, is Champignonkwekerij Kanters B,V aan de Meerstraat in Heeswijk. Opgericht in 1992. D'n HaDeejer bracht er een bezoekje. Jasper Kanters (46) is de gedreven eigenaar van het bedrrlf en samen met zijn vrouw Sonja runt hij de Champignonkwekerij Kanters B.V en het handelshuis Kanters paddestoelen B.V Liefst 22 soorten paddenstoelen worden er verhandeld. Jasper: "Onze passie is het leveren van een breed assortiment kwaliteitsproducten. Gisteren geplukt, vandaag in de winkels." De geoogste paddenstoelen vinden hun weg naar vele winkels zowel in het binnen- als in het buitenland. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het nabootsen van het hedstklimaat, want alleen in zo'n omgeving en de geschikte voedingsbodem komen er gezonde paddenstoelen uit de grond. Er wordt met grote zorg aandacht besteed aan de compost. "De natuur helpt ons en wij helpen de natuur." Jasper: "Het mooiste van ons beroep: twee keer per week krijgen wij natuurlijke grondstoffen aangeleverd, deze zijn nooit hetzelfde en om daar nou een mooi en goed product van te maken, te oogsten en in de juiste verpakking naar een afnemer te brengen, die vervolgens héél tevreden is, nou daar zijn wij dan trots op." Door de tijd heen heeft de kwekerij mooie certificaten behaald: B.R.C., Milieukeurmerk en het onlangs uitgereikte certificaat keurmerk fair trade produce. Jasper: "Op dit laatste keurmerk ben ik het meest trots. Als eerste handelshuis van paddenstoelen in Nederland mochten wij dit certificaat ontvangen. Het keurmerk geeft de garantie dat werkgevers al hun werknemers een eerlijk loon bieden en goede arbeidsomstandigheden en dat zij hun zorgplicht naar de werknemer toe nakomen." De champignon is een gezonde groente en wat zijn er lekkere gerechtjes van te maken. Soep, ragout, sauzen, gevulde champignons (Portobello bijv.) enz. (www.champignonidee.nl/recipes). Van Jasper krijgen we het 20 | l{aDeejer íOO HaDee heeft meerdere bedrijven waar mooie streekproducten worden gemaakt. Voor de lOOste HaDeejer ging ïcnny van Liempt bij enkele van hen op bezoek.Zij sprak met de ondernemers over hun passie voor het vak en hun producten. Uiteraard ontbreekt ook een recept niet. onderstaande lekkere recept. "lk heb voor dit recept gekozen, omdat er gemengde paddenstoelen in verwerkt worden. Succes met de bereiding en....smakelijk etenl" VARKENSHAASJE MET PADDENSTOELENSAUS (4 personen) 500 gram varkenshaas 2 sjalotten snufle peper 20 gram bloern 2 theelepels bouillonpoeder 150 gram gemengde paddenstoelen (in reepjes) 75 gram boter 1 dl. witte wijn lVz dl. room 1 eeflepel fijngehakte peterselie Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper. Verhit 50 gram boter in de koekenpan en bak hierin de varkenshaas in ca 5 minuten rondom bruin. Laat het vlees met de deksel schuin op de pan in ca 1 5 minuten op zacht vuur rosé bakken. Verhit intussen 25 gram boter in een steelpan en fruit hlerin de sjalotten (in stukken gesneden) ca 1 minuut. Voeg de paddenstoelen en bouillonpoeder toe en bak deze ca 3 minuten mee. Strooi bloem over de paddenstoelen en laat dit 1 minuut garen op zacht vuur. Blus de paddenstoelen af met witte wijn en roer tot er een gebonden saus ontstaat. Schenk de room bij de saus en breng deze nog even aan de kook. Voeg peterselie toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Snlj de varkenshaas in plakken en verdeel deze over 4 borden. Schep over elk bord wat saus en serueeÍ de overige saus er apart bil.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=