d'n Hadeejer mei 2011

Na het gymnasium op het Zwijsencollege ging ze veeteelt studeren op de universiteit in Wageningen. Nu werkt Noortje bij Friesland Campina waar ze advies geeft om de koe het naar zijn zin te maken door betere voedingswaarden. Maar haar passie ligt thuis, waar ze samen met vader Gerard haar lief en leed deelt met de ruim 150 koeien, de Holstein-Friesian, het zogenaamde zwartbont melkras. Naast haar 38-urige werkweek elders is Noortje Krol thuis nog ongeveer 15 à 20 uur in de weer om de gehele verzorging van de veestapel op zich te nemen. Met name in het weekend neemt Noortje het wel en wee voor haar rekening. Een dag begint dan om 6 uur met het melken, waarna moeder Krol om 8.30 het ontbijt klaar heeft staan. Daarna zijn er vele werkzaamheden in en om de boerderij zoals kalfjes verzetten, kuil bloot maken, repareren van de nodige machines. Dit zijn de zogenaamde ochtendklusjes waarna er om 12 uur een broodmaaltijd wordt geserveerd. Daarna weer allerlei klusjes om vervolgens om 17.15 de warme maaltijd te verorberen. Om 18 uur wordt er weer gemolken en om 19.30 is alles klaar. Mijlpaal Vol trots vertelt Noortje over haar lievelingskoe Francisca, geboren op 29 juni 2000. Zij heeft onlangs een mijlpaal gehaald door 100.000 liter melk te hebben gegeven. Dit wordt allemaal bijgehouden op de koekaart, waarin alle gegevens staan van iedere koe. Na dit hoogtepunt wordt er een melkmonster afgenomen om het vet en eiwit in de melk te controleren. Francisca heeft een oorkonde ontvangen en Noortje beraadt zich nog over een feestje in de vorm van een barbecue voor de direct betrokkenen zoals de veearts, voeradviseurs, melkophalers en natuurlijk de familie. “Een koe geeft gemiddeld 30 kg melk per dag en ieder jaar is een koe, vanaf zijn tweede jaar, zwanger. Dit gebeurt door kunstmatige inseminatie, wat een beroep apart is. Er wordt gekeken welke stier het best matched met welke koe om een nog beter ras te krijgen”, vertelt Noortje. Noortje gaat nog een cursus insemineren volgen wat nu nog door haar vader gedaan wordt. Ze vervolgt: “De draagtijd is hetzelfde als bij een mens, 9 maanden, en ook een koe gaat met zwangerschapsverlof. Dan is zij vrij van melken om de energie aan het kalf te geven. Wordt er een stiertje geboren dan wordt hij na ongeveer twee weken verkocht aan een veehandelaar. Een kalfje wordt met open armen ontvangen en wordt met zijn leeftijdgenootjes in een box geplaatst. Is een koe ziek dan is hij sloom en blijft liggen en de melkafgifte gaat naar beneden. Eventueel wordt zij dan behandeld met een kuur antibiotica. Rond half mei gaan alle dames koeien naar buiten om van de heerlijke vrijheid te genieten”. Volgens Noortje is het boeren iedere dag in alle vroegte genieten van de rust. Samenwerking Enthousiast vertelt Noortje over de samenwerking met Pascal van Petrus Hoeve, anderhalve kilometer verderop, waar de melk wordt weggezet. Daar wordt de melk verwerkt tot karnemelk, yoghurt en kaas. Vanaf mei komt haar vriend Nico, die nu nog boer is in het bedrijf van zijn ouders in Slootdorp in de kop van Noord-Holland, fulltime in het bedrijf aan de Liniedijk werken en wonen. Uiteindelijk gaan zij samen het hele bedrijf runnen. Vroeger wilde Noortje Krol (25) prinses worden, maar vanaf haar tiende wist ze het zeker: ik word boer. Inmiddels is de Dintherse deeltijdboer in het bedrijf van haar ouders, De Waaistap aan de Liniedijk. Maar het is de bedoeling dat ze op den duur als fulltimeboerin aan de slag gaat. Tekst: Marijke van Oorschot Foto’s: René Kuijs Noortje Krol droomt van een job als fulltimeboerin Passie voor het zwartbont melkras Noortje aan het melken Noortje en Nico voor de koeienstal aan de Liniedijk 15 | mei 2011

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU2Mzc=